Background Image

Houtsoort Suar

Houtsoort Suar

De houtsoort Suar is een tropisch hardhout met een rechte draad. Hierdoor is het gemakkelijk te bewerken. Oorspronkelijk komt deze houtsoort uit Zuid-Amerika , maar is de laatste 100 jaar verspreid over de gehele tropen. Suar is een snel groeiende en makkelijk vervangbare houtsoort en is erg populair buiten de tropen omdat het minder snel scheurt, door het doorkruisend en in elkaar grijpend patroon, wanneer het in drogere klimaten terecht komt. De kleur van het hout varieert sterk tussen het centrum en de buitenranden van de boom. Dit zorgt voor prachtige kleurschakeringen.

De boom kan tot wel 1,5 meter per jaar groeien en een maximale lengte bereiken van 25 meter. De kruin van de boom kan een breedte bereiken van wel 30 meter. De stam van deze boom is meestal kort maar wel dik, tot wel 2 meter.

Suar hout is geen bedreigde houtsoort op Indonesië en kan overal aangetroffen wordenTypisch gebruik van de boom is op plekken waar schaduw wenselijk is,  maar ook worden de bomen speciaal verbouwd voor de meubelindustrie.

Wij hebben overigens bij onze leveringen ook altijd de garantie dat het legaal gekapt hout is middels het volgende certificaat

undefined

Zie de website van The European Timber Trade Federation voor meer informatie

Werken van Suarhout

Suarwood is een tropische soort die zeer goed tegen temperatuurs-wisselingen kan. Dit betekent wel dat hout in het algemeen gevoelig is voor veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Hout kan gaan "werken", uitgewerkt hout bestaat niet het is tenslotte een natuurproduct. Meubels van tropisch hardhout hebben nog wel eens in Nederland last van "uitdrogen", waardoor kleine barstjes en- of scheuren ontstaan. Zelfs onze inheemse houtsoorten hebben hier last van als we geen rekening houden met de eigenschappen van dit natuurproduct! Ook dient u er voor te zorgen dat uw meubels "waterpas" staan.  Is dit niet het geval, dan kan het hout gaan "wringen" waardoor ook scheuren in het hout kunnen ontstaan, goed onderhouden en regelmatig in gewone was of teak olie zetten.

Werken zoveel mogelijk tegen gaan

Wanneer u een woning heeft met centrale verwarming is het belangrijk om te zorgen dat de luchtvochtigheid in uw woning op ca. 60% blijft. Dit kunt u regelen met de waterbakjes aan uw verwarming.Tevens is het belangrijk dat de temperatuur constant is, overdag ca. 21graden en 's nachts nooit lager dan 16 graden. Zet uw houten meubels nooit direct in de volle zon. Dit is anders wanneer u uw tafels buiten heeft staan zodat het mooie 'verweerde' van de meubels ontstaat.

Algemeen: vloerverwarming kan ook invloed hebben op een houten tafel of andere houten meubels

Onze tafels worden per stuk gemaakt en kunnen per tafel afwijken van kleur, vorm en afwerking.

Tip: neem een Suar blad van minimaal 10cm dik dan blijft het blad mooi zijn vorm behouden. Bladen die deze afmeting niet hebben kunnen krom trekken. Scheuren komen altijd voor in de tafels.

Onze garantie

Wij bewaren onze tafels na aankomst in Nederland minimaal 8 weken in de niet te droog klimaat om scheuren zoveel mogelijk te voorkomen en het hout langzaam te laten 'wennen'. Scheuren die optreden na levering vallen niet onze verantwoordelijkheid, omdat wij geen controle hebben over de klimaatomstandigheden waarin de tafel komt te staan